Bekijken we de TEKEN-periodes afzonderlijk, dan zal :

1/DE WEEGSCHAAL-PERIODE:

Deze periode is het drukst van de 3 Herfst-Tekens. Het begint deels met een overblijfsel van de Zomer-dynamiek: de laatste loodjes van de Jupiter-Uranus-oppositie. Onmiddellijk opgevolgd door opposities op Neptunus: eerst Mars oppositie Neptunus (exakt op 24 september);en daarna Venus oppositie Neptunus (exakt 30 september). Om uiteindelijk weer terug te gaan op opposities op Uranus: Mercurius oppositie Uranus (exakt 15 oktober) en Zon oppositie Uranus (exakt 19 oktober). Opposities brengen veel twijfels aan. En omdat Weegschaal al van nature uit geneigd maakt tot tubben en twijfelen, zal dit derhalve geen goede periode zijn om doorslaggevende beslissingen te nemen.

Temeer omdat er tegelijk vierkanten op Saturnus worden gevormd: vanuit Mercurius (exakt 25 september); vanuit Venus (exakt 8 oktober) en vanuit Mars (exakt 11 oktober). De beslissingen die men neemt, blaken niet uit van doordachtheid en goede kommunikatie; van diplomatie en medeleven; of tenslotte van slagkracht en moed. Een beetje slapjes, hangt men te bengelen tussen TWEE mogelijk-heden, twee standpunten, twee tendenzen, .....Het dualisme viert kortom hoogtij. Men weet het allemaal niet zo goed, of niet zo goed meer. De vertwijfeling slaat toe op onverwachte momenten.

Met een vierkant vanuit Pluto op Mercurius konjunkt Zon zal men hiervoor in het midden van deze Weegschaal-periode (9 en 10 oktober) de volle pond krijgen: "Wat een watje ben jij, dat je niet eens gewoon partij kunt kiezen, en altijd in het midden der dingen blijft hangen? Waarom kun je niet eens onomwonden kleur bekennen en opkomen voor wat je werkelijk denkt? Waarom moet je zonodig altijd rond de pot draaien?".
Volkomen terecht, maar laat ons ook opmerken dat het zich ontslaan van een vast denkpatroon of vastomlijnde opinie, tegelijk een heuse bevrijding kan betekenen uit geijkte stramienen. Dingen niét weten of dingen hun gang laten gaan zonder telkens daarover een oordeel of een beslissing te moeten vellen, ontlast van het "moeten". Even uit het dolle wentelrad van het drukke buitenleven stappen, laat toe om vanuit een rust naar het innerlijke te kijken. De wereld zal heus niet in elkaar stuiken, als men zich voor een tijdje uit die externe mallemolen terugtrekt.

2/DE SCHORPIOEN-PERIODE:

Schorpioen heeft de reputatie van een moeilijke energie te zijn. Dat kan best zijn, maar Scorpio 2017 valt reuzegoed mee. Bij uitzonde-ring, zullen sceptici opmerken. Men kan zelfs opmerken dat Schorpioen 2017 merkwaardig rustig zal zijn: nagenoeg geen afflikties of spanningsaspekten. Alleen een Mercurius vierkant Neptunus naar het einde toe: OK men is een beetje verstrooid dan, mag het? Want in het begin van deze periode met Zon konjunkt Jupiter zal de focus uitermate ad rem en positief zijn. Tesamen met een driehoek Mercurius-Neptunus (jawel, met Mercurius keren de dingen snel) en met de benevolente driehoek Saturnus-Uranus, loopt alles op wieltjes. Wanneer Venus de Zon komt opvolgen in een konjunkt met Jupiter, is Scorpio voorwaar zelfs (verdacht?) aardig en vriendelijk.

Is dit wel echt? Is dit wel gemeend? Zo herkennen we Schorpio helemaal niet! Wat is er aan de hand? Geen nood beste mensen, want Schorpioen is trouw aan zichzelf: het venijn zit in de staart! Dus op het einde van de Schorpioen-periode -meer bepaald op 19 november- krijgen we de volle laag. Het is alsof Scorpio alle gif opgespaard heeft om het op het eind te spuien. Daar zorgt dan een vierkant Mars-Pluto voor. Tesamen met de Maan in Boogschutter kan dit niet anders voor het nodige "geweld" en vuurwerk zorgen. Het zal natuurlijk afhangen van je eigen relatie met deze twee "potige energieën" , hoe broeierig en tumultueus dit einde van Schorpioen voor jou zal zijn. Laat ons het beste hopen. Een helm opzetten en die dag niet nodeloos naar buiten lopen, kan al een stuk schelen.

3/DE BOOGSCHUTTER-PERIODE:

Boogschutter wil niet onder doen voor Schorpioen, zo herkennen we op zijn beurt déze energie. Dit betekent dus: merkwaardig rustig, en met weinig animo, heel a-typies Boogschutter. Akkoord, in begin december ontstaat er weliswaar een oppositie Mars-Uranus, maar primo is die kort van duur, en secundo wordt die mooi opgelost, via dubbele sextielen en driehoeken met het koppel Mercurius-Satur-nus. Men kan vaart maken zonder uit de bocht te gaan of zijn pedalen te verliezen. Jupiter maakt nog eens een mooi driehoeksaspekt met Neptunus, want een konkrete verbeelding schenkt, zonder zich te verliezen in illuzies of overdrijvingen.

Op het eind van Boogschutter ontstaan er zelfs twee koppeltjes. De konjunktie Mercurius-Venus staat garant voor een elegante beweeg-lijkheid of voor een verbale vriendelijkheid: men is charmant en tolerant. De konjunktie Zon-Saturnus is weliswaar minder mild (vooral omdat Saturnus op 20 december Steenbok binnen komt), maar ook korrekt en "professioneel". Geen gezeik, gene zever: de nuchtere no-nonsense-aanpak primeert en gaat noch proberen marchanderen, noch proberen schipperen, waarvoor Boogschutter nochtans bekend staat. Zaakjes doen? Neen hoor: korrekte transakties!
Wat gebeurt er toch? Wordt de astrologie op zijn kop gezet, en kan men de energieën niet meer in hun eigenheid herkennen? Neeneen! Rond begin december wordt er roet in het eten gegooid: behalve de oppositie Mars-Uranus is er dan ook nog een vierkant Zon-Neptunus werkzaam. Men heeft een "passage à vide", men vergeet zijn afspraken, en men veegt er zijn broek aan. Men zakt door: is het niet in de drank, dan is het in zelfbeklag of in een "het kan me niet schelen". Met eerst Mercurius en nadien Venus wordt dit later nog eens dunnetjes overgedaan, wanneer deze twee Planeten op hun beurt in vierkant met Neptunus komen te staan.

Voor het grootste deel van de Boogschutter-periode is er een driehoeksaspekt tussen het koppel Mercurius-Saturnus en Uranus. Deze konjunktie maakt Boogschutter zwijgzamer en stiller dan normaal. En de driehoek met Uranus (nadien opgevolgd door door de driehoek Zon-Uranus) schenkt een goede intuïtie: deze Boogschutter-periode 2017 moge dan niet spektakulair en adembenemend zijn, ze is in de eerste plaats zeer gefocust en akkuraat.

Pag 8/9