Driekleurig viooltje

Het driekleurig viooltje is een uitgesproken vrouwelijke plant. Dat kan men zien aan haar vriendelijk, zacht en teder uitzicht, en dat kan men afleiden uit haar geneeskracht: het viooltje werkt verzachtend, verkoelend, wondhelend, krampopheffend, kalmerend, verwekend, sussend. Uitwendig toegediend als compressen, koelt het verhittingen en ontstekingen, heelt het wonden, verzacht het opgezette klieren, en helpt het tegen acné, netelroos, eczeem en andere huidaandoeningen. Innerlijk wordt het aangewend tegen diezelfde huidaandoeningen en tegen alle soorten ontstekingen: van de keel, de luchtwegen, tandvlees, darm, blaas en speciaal de nieren.
Het driekleurig viooltje bevat immers ook salicyl (zie moerasspirea) en bezit waterafdrijvende en drainerende eigenschappen. Vandaar het gebruik bij waterzucht, vochtophopingen en -stuwingen in het lichaam, vertraagde nierwerking, verminderde urinevorming of problemen met de waterhuishouding in het algemeen. Als yin, vrouwelijk kruid werkt het reinigend, waarop haar toepassingen berusten bij lente-en herfstmoeheid, teveel urinezuren in de bloedbaan (uremie), witte vloed, reumatiese pijnen en klachten. Als gevolg van een verontreinigde en verzuurde bloedsomloop kunnen immers allerhande kwalen ontstaan: reuma, huidproblemen, hoofdpijn en allerlei vermoeidheidssymptomen. Ook een verminderde nierwerking en een slechte uitscheiding van de afvalstoffen, kan dezelfde ziekteverschijnselen oproepen. In BEIDE gevallen, kan het driekleurig viooltje soelaas en verlichting bieden.

Als ANALOOG KRUID past het dus bij gevoelige en emotionele types-en niet alleen vrouwen!- die erg meeleven met de omgeving, en precies door zo bezorgd en "aangedaan" te zijn, allerlei aandoeningen krijgen aan hun gevoelige of weke lichaamsdelen. Water staat energeties voor gevoeligheid en ontvankelijkheid. Water-mensen dienen hun fysiese en psychiese afvoer te verzorgen, om in goede gezondheid te blijven.
Bijgevolg is het als COMPLEMENTAIR KRUID te gebruiken voor het mensentype met een tekort aan medeleven en empathie, en als gevolg vab emotionele stuwingen last kan krijgen van bovenvermelde ziekteverschijnselen. Speciaal kan het viooltje aangewend worden bij KINDEREN met koorts als gevolg van de typiese kinderziekten, en bij mensen die in een acute emotionele crisis of stress verkeren. In al deze gevallen kan het viooltje troost en heling brengen.

Driekleurig viooltje Driekleurig vooiltje