Marjolein

Zoals thijm als "kruid voor de luchtwegen" en salie als "kruid voor de keel" staan geboekstaafd, staat marjolein vooral bekend als "kruid voor de buik". Volkomen terecht, want marjolein kan gebruikt worden bij darmkrampen, een opgeblazen gevoel in de buikstreek, aërofagie, winderigheid, (gistende) diarree, onrustige darmperilstatiek. Voor kinderen: die onbeschrijfbare en onduidelijke symptomen die ze alleen als "buikpijn" kunnen verwoorden. Voor meisjes en vrouwen: ook voor klachten over de onderbuik in verband met menstruatiepijnen en -krampen. Voor mannen: bij irritaties van het mannelijk geslachtsorgaan door sexuele overprikkeling of spanning(al dan niet gepaard met schimmelinfekties). Voel je je voor lul staan met je mannelijk apparaat gedompeld in een potje marjoleinthee (niet te heet als je geen sado-masochist bent!), neem er dan een zitbad van, al vraagt dat natuurlijk heel wat méér marjolein.
Maar daarnaast wordt marjolein ook aangewend bij zenuwachtigheid in het algemeen (en dus niet louter in de buik), bij zenuwpijnen en geïrriteerde luchtwegen, nerveuze hoest, luchtpijpontsteking, astma, hooikoorts; en uitwendig als kompres op opgezette of verharde borstklieren. Tenslotte bezit marjolein ook antiseptiese of desinfekterende eigenschappen, waaraan voor een deel zijn hierboven beschreven geneeskracht is te danken; verdere toepassingen hiervan is zijn gebruik bij pijnlijke kiezen en kleine ontstekingen van mond-en keelholte. Het geheim van marjolein: het ontspant en ontkrampt.

Bijgevolg is het als COMPLEMENTAIR KRUID te gebruiken voor het mensentype dat de levensstress met al zijn uitdagingen en prestaties niet goed aankan: letterlijk en figuurlijk niet goed kan verteren. Bij examenstress, slaat de spanning bvb "in de buik": marjolein kan helpen om deze stressmomenten beter door te komen. Geen paniek: kalm blijven en beheerst door de levensproef gaan. Marjolein is een anti-hysterie-kruid: het houdt de buik of de levenspool rustig(er).
Als ANALOOG KRUID past het bij het verborgen nerveuze type: de "binnenvetters" aan wie men uiterlijk weinig of niets kan merken, maar die INNERLIJK heel zenuwachtig en opgewonden kunnen zijn. De thijm-mens is extrovert en mentaal: hij leeft vanuit de boven-pool of denk-pool (gedachten). De marjolein-mens is introverter, en leeft meer vanuit de buik: de benedenpool of levenspool; en is emotioneler dan hij te kennen geeft en men zou vermoeden.

Marjolein Marjolein