Moerasspirea

Moerasspirea bevat een hoge concentratie salicyl waardoor het, net zoals bijvoorbeeld wilgebast en driekleurig viooltje, een sterk waterafdrijvende werking heeft. Bij kneusing geven de bladeren hun typiese salicyl-geur af, waaraan men de plant kan herkennen wanneer ze nog niet in bloei staat. Want deze plant ziet er eerder onopvallend uit, en groeit op verborgen en verloren hoekjes van natte weiden of drassige ruigten: ze leidt een ietwat teruggetrokken, "verscholen" bestaan.
De standplaats op vochtige bodem, en de teruggetrokken "leefwijze" tussen andere planten en struiken, zijn analogieŽn die te kennen geven voor welke kwalen moerasspirea dienstig kan zijn. Storingen in de waterhuishouding kunnen hoofdpijn, een onreine huid met vormen van huiduitslag tot eczema, tot en met reuma veroorzaken door opstapeling van zuren en afvalstoffen in weefsels of gewrichten. Moerasspirea helpt die afvalstoffen te elemineren door de waterafdrijving via de nieren te stimuleren. En op dezelfde manier kan ze hoofdpijn verlichten, zoals een aspro, waarvan het belangrijkste bestanddeel eveneens salicyl is, dit doet.

Bijgevolg is het als ANALOOG KRUID te gebruiken door het mensentype dat als gevolg van zijn grote gevoeligheid een ietwat teruggetrokken en beschut bestaan leidt. Omdat zulke mensen tegelijk onvoldoende deelnemen aan het leven uit schrik om ontgoochelingen en kwetsuren op te lopen, stagneert hun emotioneel leven tot een "moerassige poel". Met als resultaat: reumatiese klachten en pijnen. Water(emoties) dat niet meer in beweging is, begint te stinken en troebel te worden! Verder moeten zulke mensen ophouden met klagen, hun geliefkoosde bezigheid, en UIT hun zetel stappen om aan wat hen ergert, iets te verhelpen.
Als KOMPLEMENTAIR KRUID past moerasspirea dan weer bij het mensentype dat vanuit zijn drukke bezigheden " geen tijd heeft voor de emotionele repercussies". Zulke mensen krijgen dan vaak ook met reuma te kampen, maar vanuit een geheel andere invalshoek en oorzaak: omdat ze te weinig met hun emoties rekening houden. Vaak ook blijven ze aktief OM niet bij hun gevoelens te hoeven stilstaan. Zo bekeken is reuma de tol van een gestresseerd en jachtig bestaan, met een teveel aan eten en alcoholiese dranken, en een tekort aan rust en slaap. Het organisme kan de geproduceerde afvalstoffen niet tijdig elemineren, en begint te verzuren, met als gevolg: reuma.

Moerasspirea Moerasspirea