Rozemarijn

Zoals vrouwenmantel, heemst en het driekleurig viooltje typiese vrouwelijke kruiden zijn, zo is rozemarijn-tot spijt van zijn naam- een typies mannelijke plant. Rozemarijn is een straffe gast: alles aan hem is sterk. Zijn geur bij kneuzing van de bladeren is aromaties sterk; zijn smaak is sterk (opletten met de hoeveelheid als keukenkruid in een niet-mediterane keuken); zijn groeikracht is sterk (hij moet regelmatig sterk teruggesnoeid worden om een ""bossig" struikje te blijven). Als plant met een sterke yang-uitstraling verbrandt hij letterlijk en figuurlijk de planten rondom hem: als een echte ego´st is hij slecht gezelschap voor heel wat andere planten. Zelfs zijn "zusje"lavendel, die samen met hem in het wild groeit, prefereert een afstand te bewaren tov hem. Maar door diezelfde uitstraling en geur, is hij dan weer een graag gebruikte afweerplant in de biologiese landbouw: zet hem aan de rand van de beddens, en hij beschermt de gewassen. Mits rozemarijn een droge en zonnige standplaats krijgt, kan er weinig verkeerd gaan met die plant: weinig "vijanden" en weinig aantastingen. Hij is vaak alleen zijn eigen vijand: wanneer hij te sterk doorgroeit, begint te verhouten en onder zijn eigen gewicht in stukken begint te vallen.
Wat zijn geneeskrachtige werking betreft is rozemarijn een echte oppepper: hij vuurt zowat alle lichaamsfunkties aan: de waterhuishouding, de bloedcirculatie, de spijsvertering(eetlust ook), het hart en de bloeddruk, de gal en lever, de klieren, de libido, de nerveuze tonus, de huid en de haargroei (vandaar het gebruik in shampo's).Wie zich slap, futloos of moedeloos voelt, kan de stimulerende werking van rozemarijn te baat nemen.

Bijgevolg is het als COMPLEMENTAIR KRUID te gebruiken door het yinne menstype: kouwelijke vrouwen met een geringe vruchtbaarheid en sexualiteit, die last hebben van koude handen en voeten, en van een konstitutioneel lage bloeddruk. Bleekzuchtige intellektuelen met te weinig daadkracht, die niet genoeg de buitenlucht snuiven, de wereld afstandelijk en de realiteit platonies benaderen. Rozemarijn haalt hen UIT hun immobilisme, om hen tot aktiviteit en deelname aan het volle leven aan te sporen.
Als ANALOOG KRUID past het alleen bij vurige of choleriese persoonlijkheden, wanneer die OP EEN BEPAALDE PERIODE zonder energie vallen of helemaal "in de put zitten". Maar zelfs dan werkt de kracht van rozemarijn dermate sterk, dat het vaak aanbeveling verdient het kruid EXTERN toe te dienen: als essence in badwater of massageolie (en zelfs dan: opletten voor "verbranding"), in een verstuiver of verdamper. In een aantal gevallen is het inwendig gebruik van rozemarijn zelfs kordaat AF TE RADEN: bij opvliegende types met een hoge bloeddruk (altijd); en voor zwangere vrouwen (rozemarijn verhoogt de bloedtoevoer naar het onderlichaam, en kan daardoor als een abortivum werken!). Rozemarijn is en blijft een tonicum, die daarom OVERDAG dient gebruikt te worden, nooit 's avonds: wie dit wel doet, is zo gestimuleerd, dat hij riskeert een deel van de nacht wakker te blijven!

Rozemarijn Rozemarijn