Salie

Salie is een bekend keukenkruid: het helpt zware gerechten iets verteerbaarder maken, en het is een essentiëel bestanddeel van het kruidenmengsel "herbes de Provence". Maar daarnaast is het sedert oudsher een bekend geneeskruid, wat aan zijn Latijnse naam te herkennen is: salvia officinalis. Alle kruiden waarvan de geneeskracht zeker vaststond, werden in in de farmacologiese determinatie die reeds een aantal eeuwen dateert, in het tweede deel met de officiële label officinalis(=geneeskrachtig) gekenmerkt.
In de Westerse kruidengeneeskunde staat salie voornamelijk als een keelkruid geboekstaafd, maar salie alleen maar als dusdanig typeren, zou zijn ware aard en zijn heilzame werking geweld aandoen. Salie kan gebruikt worden bij een hele waslijst van kwalen en ongemakken: hij werkt galsecretiebevorderend en spijsverteringsopwekkend (vandaar zijn gebruik als keukenkruid); zenuwsterkend en slaapverwekkend (vandaar de salie-melk voor het slapen gaan); krampopheffend en ontslijmend voor zowel de luchtwegen, de spijsvertering, de geslachtsorganen, de urinewegen,.... Als we de kracht van salie zouden moeten samenvatten, dan springen twee werkingen naar voren. De eerste heeft te maken met het "opdrogend vermogen" van salie: salie doet vloeiingen opdrogen. Daaronder alle slijmen(niet alleen in de luchtwegen, maar ook witte vloed en diarree bvb), maar ook speeksel en zweet. Op een blaadje salie kauwen, maakt de mond droog. En een voetbad van salie helpt tegen zweetvoeten. Salie is ook zogremmend, en moet daarom afgeraden worden voor vrouwen die de borst geven (bij uitbreiding: die in verwachting zijn). De tweede werking van salie is desinfecterend: hierop berust zijn wondhelende en ontsmettende werking bij allerhande soort ontstekingen in het lichaam. De keelontsteking is hier één van. Maar omdat de behandeling van mond, tanden en keel gemakkelijk is, en de uitwerking van salie snel en effektief is, wordt salie als mond-keelkruid getypeerd. Voor alle ongemakken en aandoeningen van de slijmvliezen van mond en keel, en van het tandvlees, dus slechts één adres: salie.

Over het analogie salie-type kunnen we kort zijn: salie is het ANALOOG KRUID voor dat nerveuze type, dat door de stress van het leven "wel altijd iets heeft". Echt zwaar ziek wordt zo iemand niet, maar hij wordt toch regelmatig uitgeteld door één of andere kwaal, van kortstondige en voorbijgaande aard. Een kwaal geeft zo iemand de kans om er even uit te stappen; een paar dagen uitzieken en salie voor het herstel hanteren, en hij kan "er weer tegen".
Als COMPLEMENTAIR KRUID past salie bij het sanguiniese of mentale type, dat door zijn ongezonde leefwijze (teveel stilzitten en teveel verkeerde voeding) een vervuilde darm of vervuilde luchtwegen krijgt. Het verband keel-darm manifesteert zich dan bvb als een vervuilde darm die zich reinigt door middel van een keelontsteking. Salie-thee drinken om de buik te reinigen, en zeggen wàt er "op de lever ligt", werken kombinerend helend.

Salie Salie