Sint-Janskruid

Sint-Janskruid is een inheems gewas dat de laatste tijd enorm in de belangstelling is gekomen, vanwege zijn toepassingen bij depressie, één van de kwalen van de moderne tijd. Men stelt dat in België bijvoorbeeld één op de zes volwassenen, gedurende zijn leven al van deze kwaal last heeft gehad.
Tegelijk heeft men geconstateerd dat de werking van Sint-Janskruid dermate sterk is, dat hij het effect van tranquilisers, antidepressiva en chemo-preparaten kan tegenwerken. nochtans heeft het kruid geen bijverschijnselen zoals dit steeds het geval is bij allopathische geneesmiddelen; hoogstens wordt afgeraden niet al teveel en al telang in de zon te lopen na het intensief nuttigen van Sint-Janskruid over periodes. Het maakt de huid dan immers gevoeliger voor "verbranding" door zonlicht, vooral bij wie een lichte huidtint heeft.
Sint-janskruid heeft samengevat een algemeen vitaliserende, stofwisselingsbevorderende, opwekkende en stimulerende werking. Het brengt terug tonus en energie in de weefsels, en heeft een reinigende werking door de bloedcirculatie te verlevendigen en de ontgifting via de lever te versnellen.

Bijgevolg is het als COMPLEMENTAIR KRUID te gebruiken voor het mensentype met een tekort aan levenskracht en levenslust; als tonicum en oppepper voor depressieve en pessimistiese types; als activator voor trage types met een gebrek aan entoesiasme; en tenslotte ook om angstige types meer moed en zelfvertrouwen te schenken.
Als ANALOOG KRUID past het bij afslovers die met hun krachten woekeren, en daardoor op geregelde tijden met "lege batterijen" komen te staan. Zulke energieke en dynamiese persoonlijkheden hebben nogals eens af te rekenen met oververmoeidheid, krampen, spierpijnen, slapeloosheid, zenuwspasmen,... Voor al deze ongemakken kan Sint-Janskruid soelaas bieden.

Sint-Janskruid Sint-Janskruid