Vrouwenmantel

Vrouwenmantel is een typies vrouwenkruid. De naam refereert dus niet alleen naar de capes die vrouwen in vroegere tijden rondom zich sloegen om naar buiten te gaan, maar ook op de geneeskrachtige toepassingen van het kruid. Vrouwenmantel kan gebruikt worden bij nagenoeg alle "vrouwenkwalen": baarmoederpijnen, baarmoederbloedingen, menstruatiepijnen, menstruatiestoornissen, te hevige menstruatie, menstruatiekrampen, witte vloed, menopauzeproblemen, hormonale storingen, onderlijfspijnen. Ook na een bevalling, is het gebruik van vrouwenmantel aan te bevelen, omdat het de baarmoeder helpt tot haar normale proporties terug te keren.
Eigenlijk zou vrouwenmantel dus tot de huisapotheek van elke vrouw moeten behoren. Als we hierbij over dé vrouwenmantel spreken, is het goed om te weten dat de wilde vorm(alchemilla vulgaris) een sterkere geneeskracht bezit dan de in tuinen gekweekte vorm (alchemilla mollis). Maar deze laatste kan er ook mee door, en vrouwenmantel is bovendien weer niet zo'n in het wild overvloedig voorkomende plant (in vochtige bossen namelijk), dat massaal vrouwenmantel gaan roven een noodzaak zou zijn. Heb je trouwens geen vrouwenmantel voorradig, dan is het meer algemeen voorkomende duizendblad met aanverwante eigenschappen een goede vervanger.

Als men het energiepatroon van vrouwenmantel begrijpt, kan men inzien dat het als ANALOOG KRUID overeenstemt met het mensentype dat uit teveel konsideratie voor de ander" wegvloeit uit zijn eigen centrum". Nogal wat vrouwen stemmen zich in wat zij willen, al teveel af op hun partner of hun gezin, in plaats van naar hun eigen innerlijke stem te luisteren. Naar analogie krijgen zij dan af te rekenen met kwalen die lichamelijk met dit verlies van eigenheid gepaard gaan: hun chi vloeit letterlijk en figuurlijk weg in de omgeving.
Vrouwen kunnen ook dezelfde symptomen krijgen vanuit een diametraal tegenovergestelde dynamiek en problematiek: wanneer ze zich terugtrekken uit een "vermenging" met hun omgeving en teveel hun eigen, individueel leven gaan leiden. Bijgevolg is vrouwenmantel als COMPLEMENTAIR KRUID te gebruiken voor het carrière-type dat haar vrouw-zijn op tal van manieren afsplitst van het dagelijks leven dat ze leidt (en hiermee is niet opmaak en maquillage bedoeld, maar een vrouwelijke instelling). Vrouwenmantel zorgt dus voor meer evenwicht tussen beide rollen.

Vrouwenmantel Vrouwenmantel