Art 35
Brunel-Selfheal(Prunella)

Een beetje een buitenbeentje, dat Brunel. Eerst en vooral: het is eigenlijk een vrij onopvallend plantje, dat heel laag over de grond blijft groeien, en algemeen voorkomt. Vandaar zijn soortnaam "vulgaris": zeg maar "gemeen". Een plantje dat alleen herkenbaar wordt wanneer het bloeit in mei-juni, om daarna terug kwasi "onzichtbaar" te worden. Het is dank zij die bloeihoofdjes dat het ook zijn naam gekregen heeft: omdat ze een beetje de vorm hebben van mini-bijenkorfjes -vandaar de naam bijenkorfje- of omdat ze nadat de blauwvilette bloeemen uitgebloeid zijn, alleen als bruine bloemhoofdjes tus-sen het gras blijven staan -vandaar de naam brunel-.

Vervolgens: in de klassieke Oudheid, in de Middeleeuwen, en zo verder is er weinig of geen sprake van Brunel als medicinale plant. Pas vanaf de 16-e eeuw begon men zich in de plant te interesseren in dit opzicht. Maar wat blijkt dan evenwel? Dat raar maar waar, dat kleine plantje een kruid blijkt te zijn met een geweldig grote geneeskracht en potentieëel. De Latijnse naam Prunella kan verwarring laten ontstaan met de Pimpernel, maar de naam Woundwort en Carpenter's herb laten geen enkele twijfel bestaan over de wondhelende eigenschappen van Brunel.

In de 17-e eeuw doet de botanist arts Nicholas Culpeper daar nog een schepje bovenop door de naam selfheal te laten vallen: hij schrijft, dat wanneer men gekwetst is, men zichzelf kan healen met dit plantje. Zoals alle geleerden in de-ze tijd was hij ook astroloog, en kon hij de wondhelende en samentrek-kende eigenschappen toekennen aan de Aarde-energie. Een aftreksel van de bladeren werd gebruikt om interne bloedingen en pijnlijke kelen mee te be-handelen. Uitwendig als gorgeldrank ook bij ontstekingen van mond, tand-vlees en amandelen.

Dit werd bevestigd door studies in de traditionele Chinese Geneeskunde, waar men de plant ook gebruikt voor diarree, darmontstekingen (ziekte van Crohn en colitis), darmkolieken, maagproblemen en -zweren, stuk voor stuk te dan-ken aan zijn verkoelend en ontstekingswerend effekt (Aarde). Maar ASTROLOGIES is er meer aan de hand: het kalmeert hitte en lever (secundair: Jupiter) en kalmeert ook hoge bloeddruk, duizeligheid, geruis in de oren, hoofdpijn, vermoeide ogen, die gepaard gaan met een staat van op-winding en irritatie. Dit wijst op een Waterman-(Uranus)-komponent.

Als ANALOOG KRUID past Brunel dus bij het menstype dat zenuw-achtig van aard is, en vlug geïrriteerd wordt door wat er zich in zijn omgeving afspeelt. Niet zozeer omdat hij zelf zo opvliegend van aard zou zijn, maar om-dat hij innerlijk met zoveel in zijn hoofd bezig is, dat hij rondom hem rust nodig heeft. Buiten moet het "overzichtelijk" blijven, opdat hij zich zou kun-nen focussen op waarmee hij in zijn geest bezig houdt. Teveel drukte, lawaai of chaos stoort hem "in zijn overpeinzingen". In zekere zin heeft lichamelijk de zelfgenezingskracht diezelfde focus en rust nodig; komen er tegelijk teveel andere dingen dit proces doorkruisen, dan kan het onvoldoende zijn opbouwend en herstellend werk doorvoeren. Binnenin moet er een samen-werking zijn, waarbij men gezamelijk één en dezelfde richting uitgaat. Wild en kriskras door elkaar hollen, brengt GEEN verandering ten goede, maar verhoogt de druk(!). De brunel-mens ziet er niet bijzonder uit, maar IS speciaal!

Als KOMPLEMENTAIR KRUID klaart Brunel het hoofd. Niet alles tegelijk aanpakken, maar daar een zekere rangorde in tijd om het te volbren-gen in brengen: één voor één. En ook : volgens graad van belangrijkheid. De waarde die men eraan hecht bepaalt immers voor een groot deel ook de mo-tivatie die men zal kunnen opbrengen om het te doen. Hoe ruimt men een kamer op? Door eerst de grote stukken aan te pakken, en daarna pas de détails te beginnen opruimen. Anders verplaatst men alleen rommel van de ene hoek naar de ander. Hoe klaart men zijn hoofd op? Op dezelfde manier door eerst zijn kernprobleem aan te pakken, anders springt men gewoon van de ene gedachte naar de andere. In het netwerk van gedachten zijn sommige overtuigingen cruciaal: zij zijn de koningin in de bijenkorf. Hén moet men derhalve eerst aanpakken: de rest zal volgen (=zijn "werkende" gedachten die zijn overtuiging of belief dienstig zijn).
Net zo is in een website de centrale of cruciale pagina de index of homepagi-na: de fundamentele pagina waaraan de hele struktuur vasthangt en waarvan alles vertrekt en weer naar terug keert. De basisgedachte van zijn visie of belief kan men zowel hanteren als een idee-fixe -een leidmotiv dat men keer op keer blijft herhalen en zowel te pas als te onpas gebruikt-, als de kern of bondige samenvatting, waardoor alles helder en klaar wordt. Geen nood aan geploeter en oeverloos gediskussiëer als men zijn vinger op de essentie of waarheid kan leggen.