Art 36
Citroenmelisse

In de literatuur zul je melisse vaak geboekstaafd vinden als een Venus-kruid. Dat is begrijpelijk, want het is een lieflijk kruid dat medicinaal verkoelend en kalmerend werkt. Het is dus wel degelijk een vrouwelijk kruid, en be-vat dus wis en zeker een Water-signatuur, maar een echte Venus-plant zou "voluptueuzer" en mooier voor de dag komen. Citroenmelisse is voor een Lip-bloemige (Labiaat) nogal verlegen en teruggetrokken: als de plant zichzelf uitzaait, vertoont ze een voorkeur voor "vergeten hoekjes" in de half-schaduw, ietwat verborgen tussen andere planten.

De witte, kleine bloempjes mogen dan veel nectar bevatten -waaraan de plant haar naam te danken heeft, want het Griekse "meli" en het Latijnse "mel" be-tekenen honing; de plant is een echte bijen-lokker-, maar de bloempjes zijn naar mensenmaatstaven eerder klein en introver te noemen. Men ziet de groen-gelige kelk lange tijd verschijnen vóór er van eigenlijke "bloemen" spra-ke is; het duurt een hele tijd voor ze ze zich uit dat "knopje" openen. Ook de bloei zelf is nogal ingetogen: hier en daar breken bloemen uit hun bescher-mende "cocon" open, maar uitbundig kan men het moeilijk noemen. Goed voor de bijen dat ze veel nectar afscheiden.

Als ANALOOG KRUID korrespondeert Citroenmelisse dus met het men-sentype, dat zich moeilijk naar buiten kan openstellen; het introverte type dat zich liever op veilige afstand gedeisd houdt, en de spreekwoordelijke kat uit de boom kijkt. Het duurt een hele tijd voor hij iemand in vertrouwen kan ne-men, of over zichzelf durft praten; voor hij hun twijfels en aarzelingen kan overwinnen, en zijn schuchterheid en argwaan opzij kan zetten. Dat komt om-dat de Citroenmelisse-mens zich erg kwetsbaar en weerloos voelt. Zoals de plant vlug aangevreten wordt door allerlei insekten, voelt zo'n mens zich ge-makkelijk gekwetst in zijn grote gevoeligheid. En dat probeert hij liever te voorkomen, door zich te "verbergen" en vooral niet op te vallen.

ASTROLOGIES korrespondeert dit niet met Venus, maar met Neptunus -Vissen. Een Vissen-mens is bang om zich open te stellen, want hij voelt zich "weerloos": niet opgewassen tegen al die valstrikken, lagen en listen van de "wrede" buitenwereld. Nochtans is de Citroenmelisse een plant met een aan-gename en frisse citroenachtiege geur; een geur die evenwel pas vrij komt ná kontakt ttz nadat men een blaadje gekneusd heeft. Zolang men dit niet doet, kan men dit ook niet ervaren. Zo ook is de Citroenmelisse-mens veel aange-namer en charmanter in de omgang dan men zou vermoeden. Maar hij heeft tijd nodig om zich met iemand vertrouwd en op zijn gemak te voelen. Van zo-dra hij zich bij iemand veilig voelt, kan hij als het ware helemaal openbloeien, en zich tonen zoals hij is, met al zijn verborgen kwaliteiten. Hij loopt niet met zichzelf te koop, maar verwacht geduld en een delikate aanpak om LOS te kunnen komen.

Geneeskrachtig is Citroenmelisse een rustgevend kruid dat een rustige slaap met zoete dromen geeft, en zowel de hartslag als het gemoed rustig maakt. Zelfs bijenhouders weten van oudsher dat wanneer men bijenkorven vanbinnen met melisseblad inwrijft, de bijenzwerm rustig wordt, en niet meer geneigd is om uit te zwermen. Melisse wordt soms ook terecht de "trooste-res" genoemd: ze kalmeert verkoelt al wat "te heet" of te "scherp" is, zoals koorts, een geprikkelde spijsvertering, een getriggerde hoge bloeddruk, en een geprikkelde geest die last heeft van duizeligheid, krampen, beverigheid door opwinding, of spasmen door stress. Het verkwikt en geeft een slaap die iets weg heeft van in onze kinderjaren, toen we in een veilig bed in slaap wer-den gekust door moeder, of met een verhaal in slaap werden verteld door va-der.

Maar dat is niet alles: we weten dat er steeds minstens twee energiën in een kruid huizen. ASTROLOGIES toont Citroenmelisse verder nog de even-eens rustgevende kwaliteiten van de Aarde-energie, en meer bepaald die van Maagd-Mercurius. Vandaar dat Citroenmelisse ook het zenuwstelsel kan kalmeren, en gebruikt wordt bij nerveuze hartkloppingen, zenuwhoofd-pijn, en slapeloosheid van nerveuze aard. Het helpt bij piekeren en depressie-ve, zwarte gedachten. In de Arabiese antieke kruidengeneeskunde sprak men van melisse als "het kruid van het (figuurlijke) hart": het verdrijft angst en neerslachtigheid, zwarte gedachten , zenuwhoofdpijn en zenuwbenauwdheid. De benediktijnen namen dit over vande Arabieren en hun "Eau de Carmes" is even wereldwijd bekend als Bénédictine-likeur , een universeel zenuwkalme-ringsmiddel voor de hele familie.

Bijgevolg is het als COMPLEMENTAIR KRUID te gebruiken voor ie-dereen wiens zenuwen overhoop zijn gehaald door een zwaar emotionele le-vensbeproeving die met veel verdriet gepaard gaat (zoals: een breuk, het ver-lies van een dierbare, een ongeval, en ontslag, ...), of worden gestrest door een zwaar emotionele beproeving die met veel angst en onrust gepaard gaat (een examen, een sollicitatie, ...). Samengevat helpt citoenmelisse beter om slagen en tegenslag van het leven te inkasseren, en te laten weg-stromen. Het is erg wat je NU meemaakt, maar niets blijft duren, en alles gaat voorbij. Maak je er dus niet druk over, maar laat het wegvloeien. Let it go!