Art 27
Hyssop (Hysoppus officinalis)

Deze struikachtige plant komt oorspronkelijk voor in het Middellands Zee-gebied Klein Azië, en groeit daar op droge oevers, en tussen rotsen en ruïnes. De geslachtsnaam Hysoppus komt dan ook van het Hebreeuwse woord "esoph", wat "heilig kruid" betekent. De soortnaam officinalis toont aan, dat de plant sedert oudsher als een belangrijk geneeskruid werd beschouwd en "officieëel" als dusdanig werd erkend. En tegen die achtergrond van de lange geschiedenis van Hyssop als geneeskruid, zullen we dan ook een lange lijst met talrijke recepten, toepassingen en geneeskrachtige toepassingen kunnen vinden. Het is niet alleen een teken dat de plant vroeger in hoog aanzien heeft gestaan, maar het stelt ons ook vandaag voor het probleem WELKE uit deze overgeleverde eigenschappen als relevant eruit te destileren. Teveel opsom-mingen doen immers door de bomen het bos niet meer zien.

Vandaar deze iets andere aanpak bij de behandeling van dit kruid: als labiaat of lipbloemige heeft hij gelijkenissen met zoveel andere labiaten die ook ge-neeskruiden zijn: hij is aromaties als thijm, maar iets scherper en bitterder; zijn bloemen zijn paars-blauw zoals lavendel, maar dan in aren die blauwer en voller zijn; hij is een heester zoals rozemarijn, maar dan kleiner en minder pittig; en hij wordt gebruikt in de keuken zoals munt, maar dan voor zwaarde-re gerechten en in kleinere dosering.

ASTROLOGIES is Hyssop een Lucht-Tweelingen-vertegenwoordi-ger, wat betekent dat hij als geneeskruid kan gebruikt worden voor exakt de-zelfde kwalen als waarvoor die andere (=Thijm, Kleine Pimpernel, Salie, ...) worden gebruikt.

Met voorop: aandoeningen aan de luchtwegen (bronchitis, astma, hoest, ver-koudheid, spierpijnen), zoals thijm. Vervolgens: bloedzuiverend, antisepties en wondhelend voor allerlei kneuzingen, zweren en snijkwsetsuren. En ook : als gorgeldrank voor keel-aandoeningen (angina), zoals salie. In plaats van al met deze gegevens te beginnen worstelen, is het dus beter het typiese van Hyssop te beklemtonen: hyssop is een kruid voor de spijsvertering, .... zoals bonekruid haha. Het is eetlustopwekkend, verdrijft darmgas en verwijdert darmslijm, tegen diarree, spijsverteringsbevorderend, stimuleert maag en le-ver. Hyssop helpt het voedsel licht verteerbaar te maken, vandaar zijn gebruik bij zware gerechten. En vandaar zijn verwerking in "apperitieven" of likeuren zoals de Chartreuse. Astrologies: Jupiter-energie.

Bijgevolg past het als ANALOOG KRUID bij het gulzige menstype, meer bepaald bij hen bij wie de ogen groter zijn dan de buik. Ik leg deze beeldspraak uit: in de film "Rain Man" zegt het personage "I am an excellent driver", en rijdt daarna pardoes de gracht in. Hij was dat in zijn gedachten; maar niet in de realiteit. Net zo kan iemand beweren dat "hij zo'n reuzenhon-ger heeft dat hij wel een hele stapel pannekoeken kan eten", maar het al voor gezien laten na 3 stuks omdat zijn buik reeds "vol zit". Zijn ogen waren groter dan zijn buik: wat hij in zijn verbeelding zag, korrespondeerde niet met de werkelijkheid. Kinderen vooral kunnen zichzelf op die manier in "hun stoute dromen" overschatten, maar ook heel wat volwassenen kunnen in dat euvel vallen. Hyssop helpt bij gevallen van indigestie, waarbij men moeite heeft met zijn "opname-capaciteit".

Als COMPLEMENTAIR KRUID kan Hyssop gebruikt worden bij wat ik oneerbiedig luie varkens zou kunnen noemen. Sommige mensen zijn nu eenmaal te dik, omdat ze teveel eten en te weinig bewegen. Ze zetten het teveel aan voedsel dat ze naar binnen werken om in (een) vet(-reserve), in plaats van de suiker te verbranden in aktiviteit en beweging. Varkensgras(!) kan hen daarbij helpen, maar ook hyssop om de vicieuze spiraal van obesitas te onderbreken, en diabetes te voorkomen. Men verteert beter zijn eten, er wordt minder vet-reserve aangelegd, en men verbrandt beter. Zijn luiheid overwinnen, moet men natuurlijk zélf doen. Het onder ogen nemen van de realiteit is voor dit type nog veel meer frustrerend dan voor het analoog type.