Art 6
Marjolein (Oregano)

Het kan bevreemdend lijken dat er over zo'n populair kruid als Marjolein, al bij al relatief weinig te vinden is in boeken of op sites over kruidengeneeskun-de. Sommige auteurs laten dit kruid zelfs totaal links liggen, om dan wél krui-den te behandelen waarvan de geneeskracht veel polemieser of minder sterk is. Anderen geven Marjolein weliswaar enige aandacht, maar dan op zo'n routineuze manier, dat men kwasi overal dezelfde informatie terug vindt. Het lijkt wel of of het kruid zo "over-bekend" is, dat men er zich niet verder in wil verdiepen.

Bij mij krijgen ALLE kruiden evenveel aandacht, dus vandaag behandel ik Marjolein alsof ik het helemaal niet zou kennen. En dit komt telkens weer te-rug: zoals thijm als "kruid voor de luchtwegen" en salie als "kruid voor de keel" staan geboekstaafd, staat marjolein vooral bekend als kruid voor de buik. Volkomen terecht, want marjolein kan gebruikt worden bij darmkram-pen, een opgeblazen gevoel in de buikstreek, aërofagie, winderigheid, (gisten-de) diarree en onrustige darmperilstatiek. Voor kinderen: die onbeschrijfbare en onduidelijke symptomen die ze alleen als "buikpijn" kunnen verwoorden.

Maar daarnaast wordt marjolein ook aangewend bij zenuwachtigheid in het algemeen (en dus niet louter in de buik), bij zenuwpijnen en geïrriteerde luchtwegen, nerveuze hoest, luchtpijpontsteking, astma, hooikoorts; en uit-wendig als kompres op opgezette of verharde borstklieren. Tenslotte bezit Marjolein ook antiseptiese of desinfekterende eigenschappen, waaraan voor een deel zijn hierboven beschreven geneeskracht is te danken; verdere toepas-singen hiervan is zijn gebruik bij pijnlijke kiezen en kleine ontstekingen van mond-en keelholte. Het geheim van marjolein: het ontspant en ont-krampt.

ASTROLOGIES is in Marjolein een Mercurius-Maagd-energie werk-zaam, die haar deze eigenschappen verleent. Maagd beheerst de buik-darm-zone, en Mercurius brengt dingen die neigen te blokkeren of te stagneren, te-rug in circulatie. Het vermindert de prikkelbaarheid van het zeuwstelsel en de tonus van het sympatiese zenuwstelsel, samen met de arteriële bloeddruk.

Als ANALOOG KRUID past het bij het nerveuze type dat nauw-keurig registreert en reageert op alls wat BINNEN komt: de "binnenvetter" aan wie men uiterlijk weinig of niets kan merken, maar die INNERLIJK heel zenuwachtig en opgewonden kan zijn. Zijn spijsvertering leeft mee met zijn nerveuze stress, wat zich kan vertalen in een hele waslijst aan duidelijke en onduidelijke symptomen. Door zijn gevoeligheid heeft zo iemand steeds wel "iets", en niet zelden heeft hij ook allergieën: produkten waar hij niet "tegen kan".

Men maakt het onderscheid tussen de gekweekte, eenjarige marjoraan, en de wilde, overblijvende oregano. Dit is volkomen terecht: men moet maar eens in Griekenland fetah hebben gegegeten besprenkeld met de aromatiese oregano van de zonovergoten berghellingen, om het marjoraan daartegen maar een slappe "soepgroente" te vinden. En ook medicinaal valt de werking van oregano, als kruid, als tinctuur of als geëxtraheerde olie veel sterker uit, en dus te prefereren. De naam Oregano komt van het Griekse "oros"=berg, en "ganos"=vreugde, en betekent dus: vreugde van de bergen. De sterk aroma-tiese geur en de licht bittere smaak, geven te kennen dat er nog een ANDERE energie in Marjolein huist: een opwekkende, verlevendigende Vuur-ener-gie.

Voor meisjes en vrouwen wordt Marjolein ook gebruikt bij klachten in de on-derbuik in verband met menstruatiepijnen en -krampen. Voor mannen: bij irritaties van het mannelijk geslachtsorgaan door sexuele overprikkeling of spanning (al dan niet gepaard met schimmelinfekties). Voel je je voor lul staan met je mannelijk apparaat gedompeld in een potje marjoleinthee (niet te heet als je geen sado-masochist bent!), neem er dan een zitbad van, al vraagt dat natuurlijk heel wat méér marjolein. Deze toepassingen refereren naar een Schorpioen-energie.

Bijgevolg is het als COMPLEMENTAIR KRUID te gebruiken voor het mensentype dat de levensstress met al zijn uitdagingen en prestaties niet goed aankan: letterlijk en figuurlijk niet goed kan verteren. Bij exa-menstress, slaat de spanning bvb "in de buik": marjolein kan helpen om deze stressmomenten beter door te komen. Geen paniek: kalm blijven en beheerst door de levensproef gaan.

In de Chinese Traditionele Kruidengeneeskunde wordt Oregano als Niu Zhi gebruikt om hitte af te voeren, de Chi te doen circuleren en "wind" te ver-spreiden. Hierbij wordt het ook aangewend bij longproblemen en verkoudhe-den, en bij blaasproblemen zoals bedplassen en overmatig urine aanmaken. De kombinatie van Mercurius + Pluto verleent het antbacteriële, antivirale, antischimmel, anti-ontstekings, antiparasiet, en antiseptiese eigenschappen. Marjolein werkt op de levenspool of onderpool. Vandaar dat het ook als anti-hysterie-kruid kan gebruikt worden bij paniese angstaanvallen: het maakt de buik of de levenspool RUSTIGER, vooral wanneer de oorzaak ervan in psychiese spanningen ligt. Marjolein werkt kalmerend en sederend bij opwindingstoestanden en psychiese instabiliteit.