Art 23
Zevenblad (Aegopodium)

De naam klinkt charmant en zeer toepasselijk: het frisgroene blad van Zeven-blad bestaat steeds exakt uit 7 slibjes. Maar als je zou googelen naar de plant zou je direkt ondervinden dat hij heel wat minder fraaie namen krijgt. Zeven-blad is immers uitgeroepen tot "het meest gehate onkruid", tot "plantaardige publieke vijand nummer 1 van alle tuinmannen". Men kan hele handleidin-gen vinden over "het zevenblad, en hoe het uit te roeien". En als dat niet lukt -en dat is meestal het geval- over: "het zevenblad, en hoe het uit te vorken".

De reden hiertoe, is dat Zevenblad een diep maar ook een geweldig vertakt wortelstelsel heeft. Wie dat wil weghalen, heeft het nooit volledig mee. En vermits elk klein stukje wortel van het Zevenblad het vermogen heeft om op-nieuw tot een volwassen plant uit te groeien, "krijgt men Zevenblad nooit meer weg". De meest effektieve manier die ik ken, bestaat eruit van met een dikke laag stro te mulchen, waardoor de plant zich meer naar de oppervlakte "verplaatst" in die laag. Of van kwaad met kwaad te bestreden, en het veld te laten overwoekeren met een nog sneller groeiend onkruid zoals gele dovenetel (die niet zo diep wortelt en dus daarna gemakkelijker kan verwijderd wor-den). Noteer dat in de USA Zevenblad trouwens als "bodembedekker" wordt gebruikt. Vanuit het perspektief van de bodem, is een bedekte en dus vochtig gehouden bodem te prefereren boven een onbedekte bodem die gemakkelijk zal uitdrogen.

Tot daar deze tuintips. Want als we dan toch een titel bij Zevenblad zouden moeten bedenken, dan zou een betere deze zijn: "Zevenblad, van gewaardeer-de artsenijplant tot onuitroeibare tuinplaag".

De eerste verwijzingen van Zevenblad als geneeskruiden dateren uit de 10-e eeuw: een Franse ambt, Gerardus (die later tot heilige zou worden verklaard) gebruikte Zevenblad voor zijn jicht en reuma. De plant werd dan ook prompt Herba Sancta Gerardi genoemd. Een naam dat het in West-Europa bleef be-houden en in de 16-e eeuw bijvoorbeeld dooe botanicus Dodoens als "Gerard-kruid" werd opgetekend. de Latijnse soortnaam podagra betekent trouwens: tegen jicht, "de pijnlijke voet". Oudere volksnamen van het kruid zinspelen op die geneeskracht: flerecijnkruid, voeteuvelkruid, herbe aux goutteux.
De medicinale toepassingen van Zevenblad zijn niet legio, maar berusten op zijn waterafdrijvende en samentrekkende eigenschappen. In de eerste plaats als middel tegen reuma, jicht en gewrichtszwellingen; vervolgens als diureticum en als laxatief (de oudere bladeren). Deze eigenschappen dankt Zevenblad aan zijn Saturnaal karakter. ASTROLOGIES valt Zeven-blad onder het Teken Waterman, waarvan zowel de PLaneten Saturnus als Uranus heerser van zijn.

De onhebbelijke gewoonte van de plant om overal door en onder te kruipen , om hardnekkig ondergronds voort te woekeren, weerspiegelt zich naar ana-logie voor welke kwalen hij kan gebruikt worden: voor hardnekkige, chroniese kwalen die onderhuids voortwoekeren en die blijven voortbestaan ondanks alle pogingen om hen halt toe te roepen, zoals jicht en reuma.

De analogie gaat verder wat betreft het analoge mensentype: Underground was in de sixties de naam die men gaf aan de alternatieve kultuur die zich pa-rallel ontwikkelde aan de "officiële: subversief, opstandig, niet volgens de "regels". Het Zevenblad waarmee de tuiniers op voet van oorlog leven, voert een ondergronds "offensief": een soort guerilla-raids. Dus is Zevenblad het ANALOOG KRUID voor dit menstype dat een beetje een lastpost of "bemoeial" is. Hij of zij die niet akkoord gaat met de gevolgde koers of beleid, en overal wat op aan te merken heeft. Die over alles en iedereen zijn mening ventileert, en direkt kritiek klaar heeft. Daardoor verzuurt op de duur niet alleen zijn geest, maar ook zijn gestel.

Als KOMPLEMENTAIR KRUID past Zevenblad dan bij de regelneef, de control-freak en de konformist wiens geest en gestel dan weer verzuren omdat ze alles willen onder kontrole houden, en willen behouden zoals het was. Daardoor bevriezen ze de Levensstroom. Geen angst! Alles verandert, alles vernieuwt zich, niets blijft hetzelfde. The circle of life!